Nieuwe Rother wandelgids over Zuid-Piemonte

Het hoeft niet altijd de Grande Traversata delle Alpi (GTA) te zijn. Ook daarbuiten zijn er onbeperkte wandelmogelijkheden in de bergen van Piemonte. Dat bewijst de Rother wandelgids ‘Piemonte Süd, waarvan onlangs een tweede, volledig herziene editie van de persen rolde. Auteur is de Zwitserse Iris Kürschner, die vorig jaar samen met Dieter Haas ook al een voortreffelijke gids over de GTA publiceerde.

Het kleine, compacte boekje beschrijft vijftig dagwandelingen en meerdaagse tochten, samen goed voor meer dan honderd dagen wandelplezier. Alle tochten situeren zich in de provincie Cuneo, van de Monviso tot het Marguareismassief bij de grens met Ligurië. Ze zijn, zoals gebruikelijk bij Rother, ingedeeld in drie moeilijkheidsgraden:

  • gemakkelijk (blauw)
  • gemiddeld (rood)
  • moeilijk (zwart).

Sommige wandelingen zijn volgens de auteur geschikt voor kinderen, maar het gros van de tochten richt zich tot de ervaren bergwandelaar.

Blikvangers zijn onder andere:

  • de beklimming van de Monviso
  • een achtdaagse Alta Via door de Maritieme Alpen
  • twee tochten van drie dagen door het karstlandschap van de Ligurische Alpen.

Populaire routes zoals de Giro del Monviso en de 11-daagse Mairaweg (Percorsi Occitani) krijgen de nodige aandacht. Voorts voeren enkele wandelingen langs culturele hoogtepunten als de zonnewijzers van Bellino en de forten bij de Tendepas. Ten slotte leert de auteur  je ook onbekende parels kennen als de Monte Chersogno (de ‘Matterhorn van het Mairadal), het Lago Nero en de Laghi Bes.

De beschrijvingen zijn soms erg beknopt, en veel achtergrondinformatie krijg je niet mee over deze boeiende streek. Maar voor de rest niets dan lof: bij elke wandeling hoort een handig hoogteprofiel. De kaartjes zijn van uitstekende kwaliteit. En de praktische info over logies, vervoer en wandelkaarten is zeer volledig.

Kers op de taart zijn de vele mooie foto’s. Bij het doorbladeren van het boekje heb je meteen zin om je rugzak te pakken en op de eerste de beste trein naar Piemonte te stappen. Een aanrader, kortom.

Iris Kürschner (2012), Piemont Süd – Vom Monviso bis zu den Ligurischen Alpen, München: Bergverlag Rother. ISBN 978-3-7633-4359-1. Prijs: 15,40 euro.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s