Partizanen in de bergen van Piemonte

Twintig maanden lang, van september 1943 tot mei 1945, voerden Italiaanse partizanen in de bergen van Piemonte een guerrillaoorlog tegen de Duitse bezetter en de Italiaanse fascisten. Sabine Bade en Wolfram Mikuteit schreven er het razend interessante Partisanenpfade im Piemont over: een reis-, wandel- en verhalenboek, noemen ze het zelf.

Het begon allemaal in 1943. Het Italiaanse leger leed de ene nederlaag na de andere. In juli werd Mussolini afgezet. En begin september sloot Italië een wapenstilstand  met de geallieerden. Voor Hitler het sein om Italië te bezetten en Mussolini  aan het hoofd van een marionettenregering te posteren: de republiek Salò aan het Gardameer.

De partizanen namen meteen de handschoen op. In een mum van tijd groeide de Italiaanse verzetsbeweging  uit tot de grootste van West-Europa. Op haar hoogtepunt had ze 250.000 leden, een bonte verzameling van onder andere communisten, liberalen en christen-democraten.

23 wandeltochten

Tijdens een van hun eerste wandeltochten in Piemonte, twintig jaar geleden, raakten Sabine Bade en Wolfram Mikuteit gefascineerd door het onderwerp. De jaren daarop plozen ze archieven uit. Ze verzamelden tonnen informatie in plaatselijke bibliotheken en boekwinkeltjes. En ze voerden urenlange gesprekken met bergbewoners die de Tweede Wereldoorlog zelf meegemaakt hadden.

Het resultaat mag er zijn: het boek brengt deze woelige episode van de Italiaanse geschiedenis op een schitterende manier tot leven.

Eén stadswandeling in Turijn en 22 dagtochten in de bergen vormen het geraamte van het boek. Je wandelt naar een stenen gebouw aan een afgelegen bergmeer dat dienst deed als sanatorium voor licht gewonde strijders. Een andere tocht voert je naar de 3077 meter hoge Colle Autaret, de weg waarlangs zieke partizanen naar het bevrijde Frankrijk geëvacueerd werden. Of je overnacht in de Rifugio Willy Jervis, genoemd naar een in 1944 gefusilleerde vrijheidsstrijder.

Verder lees je onder andere over de ondergrondse krant Il Pioniere en over de protestantse Waldenzen die zich massaal bij de partizanen aansloten. Tientallen verhalen en anekdotes telt dit boek. Je blijft bladeren en lezen, en valt van de ene verrassing in de andere.

Ook als wandel- en reisgids is het werk geslaagd: de beschrijving zijn accuraat, de kaartjes van prima kwaliteit en je krijgt een pak praktische en toeristische info mee over de streek. Over de vormgeving en de foto’s ten slotte niets dan lof. Een absolute aanrader, kortom.

Over de auteurs

Sabine Bade en Wolfram Mikuteit zijn twee wetenschappers uit Konstanz bij de Bodensee. Ze publiceerden eerder al zeven wandelgidsen over de Frans-Italiaanse West-Alpen en berichten regelmatig over de regio op de website westalpen.eu en de blog westalpen.wordpress.com

Het boek

Sabine Bade en Wolfram Mikuteit (2012), Partisanenpfade im Piemont. Wege und Orte des Widerstands zwischen Gran Paradiso und Monviso. Ein Wanderlesebuch, Konstanz:  Querwege. ISBN 978-3-941585-05-8. Prijs: 19,90 euro

Eén stadswandeling in Turijn en 22 dagtochten in de Alpen, verspreid over de Gran Paradiso, Valli di Lanzo, Val di Susa, Val Sangone, Val Chisone en Val Pellice.

Lees meer op Facebook

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s