Fototentoonstelling over hydro-elektriciteit in Valle Maira

Tot eind 2012 kan je in San Damiano di Macra – op een paar kilometer van een GTA-variant – gaan kijken naar de fototentoonstelling ‘100 anni di energia in Valle Maira – Idroelettrico tra passato e futuro’. De tentoonstelling laat zien hoe in het Mairadal in de Cottische Alpen al een eeuw lang elektriciteit opgewekt wordt via kleinschalige waterkrachtinstallaties.

De tentoonstelling is een initiatief van de Maira SpA, een vennootschap opgericht door de lokale autoriteiten, de Comunità Montana Valle Maira. Doel van Maira SpA: op een duurzame manier energie produceren en zo bijdragen aan de ontwikkeling van de streek. Zo bouwde Maira SpA bouwde in 2008 een kleine hydro-elektrische centrale bij een bron in Acceglio. De daar geproduceerde elektriciteit wordt tegen een goedkoop tarief geleverd aan onder andere een rusthuis, een sportcentrum en een kostschool in de vallei. Met de winst worden voorts projecten van de Comunità Montana gefinancierd. Kortom: de elektriciteitsproductie komt volledig ten goede aan de lokale bevolking.

De Valle Maira speelt al lang een voortrekkersrol in Piemonte op het vlak van duurzame streekontwikkeling. In het begin van de jaren 90 bijvoorbeeld creëerden de lokale autoriteiten er naar het voorbeeld van de GTA de Percorsi Occitani: een langeafstandspad door de vallei waar je net als in de GTA voornamelijk overnacht in posto tappa’s. De GTA en de Percorsi Occitani hebben trouwens enkele etappes gemeenschappelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s