Fascinerend karstlandschap rond de Marguareis

Mijn negende GTA-trektocht zit erop: Entracque – Upega, zes dagen door de Maritieme en Ligurische Alpen, constant in de buurt van de Frans-Italiaanse grens.

De tocht was wat minder spectaculair dan de vorige etappes door het wilde Argentaramassief. Toch had de GTA ook nu weer enkele verrassingen in petto. Vooral het Parco Naturale del Marguareis was een ontdekking: een fascinerend karstlanschap vol holen en spleten, met grillige kalkbergen en groene dolinen.

Het 6.770 grote natuurpark, dat tot 2011 Parco Naturale Alta Valle Pesio e Tanaro heette, ligt in het uiterste zuiden van Piemonte. Het strekt zich uit rond de 2651 meter hoge Punta Marguareis, de hoogste berg van de Ligurische Alpen.

De ‘Kleine Dolomieten’, zoals de streek wel eens genoemd wordt, is een paradijs voor speleologen: 150 kilometer onderaardse gangen en grotten, dat kan tellen. Maar ook plantenliefhebbers komen ruim aan hun trekken. Vooral de combinatie van alpiene en mediterrane flora is uniek. Edelweiss en lavendel bloeien er bijna naast elkaar. Ook veel orchideeënsoorten voelen zich in hun sas op de kalkrijke bodem, met als paradepaardje het zeldzame vrouwenschoentje.

Tip: blijf twee keer overnachten in de comfortabele Rifugio Garelli en las een extra dagtocht in. Naar de top van de Marguareis bijvoorbeeld, of naar de Cima delle Saline.  En geniet ’s morgens vroeg van de heerlijke skyline in het noorden. Bij helder weer zie je vierduizenders als de Gran Paradiso, de Matterhorn en de Monte Rosa liggen, meer dan tweehonderd kilometer verderop.

Lees meer over de GTA tussen Entracque en Upega

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s