Wandelgids Gran Paradiso

Cover_Gran_PDe Gran Paradiso is het oudste nationale park van Italië. Het strekt zich uit rond de gelijknamige vierduizender en is onder andere bekend voor zijn grote steenbokkenpopulatie.

Vooral de noordelijke helft in de regio Val d’Aosta lokt elk jaar veel bezoekers. De andere helft ligt in Piemonte en is veel minder in trek.

Met een nieuwe wandelgids willen Piemontekenners Werner Bätzing en Michaël Kleider daar verandering in brengen.

Veel achtergrondinformatie

Het boek is goed voor 22 dagen wandelplezier in de zuidelijke helft van de Gran Paradiso. De auteurs presenteren:

  • een negendaagse tocht langs de zuidrand van het park; de eerste vijf etappes, van Piamprato tot Ceresole Reale, vallen samen met de Grande Traversata delle Alpi (GTA)
  • een of meer dagwandelingen vanuit elke GTA-etappeplaats
  • een uitdagende, hoogalpiene tocht door het wilde en wildrijke hart van het park, die je af en toe boven de 3000 meter brengt

De wandelingen worden accuraat en gedetailleerd beschreven.

Maar de gids biedt meer: de auteurs pakken uit met maar liefst 70 pagina’s achtergrondinformatie over het gebied. Daarin gaan ze onder andere uitgebreid in op de geschiedenis, fauna en flora van het park, dat tot zijn oprichting in 1923 een privéjachtreservaat van de Italiaanse koningen was.

Ook voor de cultuur en de sociaal-economische situatie van de omliggende dalen en dorpen hebben ze veel aandacht. De Francoprovençaalse taal, de rijke plattelandsarchitectuur of de niet meer te stoppen ontvolking van de streek: het wordt allemaal in geuren en kleuren en met wetenschappelijke precisie beschreven. Een onmisbare gids, kortom, voor wie dit stukje Piemonte beter wil leren kennen.

Vormgeving kan beter

Toch is dit geen perfecte wandelgids. En dat heeft vooral met de vormgeving te maken. Pagina’s doorlopende tekst na elkaar, zonder tussentitels, witregels of woorden in het vet: het zet niet meteen aan tot lezen en maakt het moeilijk om snel iets op te zoeken.

Verder zijn de kaartjes erg klein en wordt de praktische informatie versnipperd weergegeven. Per etappe krijg je alleen een lijstje van overnachtingsmogelijkheden. Informatie over het openbaar vervoer of bezienswaardigheden moet je dan weer achteraan gaan zoeken.

Zonde, want de auteurs schrijven met veel kennis van zaken, en de wandelingen die ze voorstellen zijn absoluut de moeite waard. Met een overzichtelijkere lay-out was de rijke inhoud beter tot zijn recht gekomen.

Over de auteurs

Werner Bätzing (°1949) is professor Cultuurgeografie aan de universiteit van Erlangen-Nürnberg. Hij is gespecialiseerd in de Alpen en deed jarenlang wetenschappelijk onderzoek in Piemonte. Zijn tweedelige GTA-wandelgids, die voor het eerst verscheen in het begin van de jaren 80, is al aan zijn zesde editie toe.

Michael Kleider (°1970) is geograaf en schreef zijn thesis over Dronero in de Valle Maira. Samen met Werner Bätzing publiceerde hij wandelgidsen over de Valle Stura, de Ligurische Alpen en de Maritieme Alpen.

Het boek

Werner Bätzing en Michael Kleider (2013), Gran Paradiso. Wandern auf der piemontesischen Seite des Nationalparks. Zürich: Rotpunktverlag, ISBN 978-3-85869-539-0. Prijs: 24 euro

Lees meer op de website van Rotpunktverlag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s