Rimango – Ich bleibe: fotoboek over Valle Maira

Io Rimango in Valle MairaFotoboeken over de Alpen waarin de mens centraal staat en niet het landschap: ze zijn zeldzaam. ‘Rimango in Valle Maira – Ich bleibe im Valle Maira’ is er zo een. Fotograaf Jörg Waste haalde een tiental bergbewoners voor de lens, Giorgio Alifredi tekende hun verhaal op. Een origineel portret van het afgelegen bergdal in de Cottische Alpen is het resultaat.

Portretten in zwartwit

Op de sobere zwartwitbeelden zien we kunstenaar Sergio in zijn atelier, bioboerin Monica op haar tractor en bouwvakker Daniele die een nieuw dak legt op een oude woning. Sissi maakt een wandelingetje met haar kleine kinderen, terwijl Davide pasta maakt in het keukentje van zijn rifugio. Boven het sleutelkastje hangt het portret van een breed lachende Che Guevara.

Spectaculair of idyllisch zijn de plaatjes niet. Het leven in de Valle Maira wordt niet geromantiseerd. Waste toont het zoals het is, ontdaan van alle franjes. Net daarin zit de kracht van het boek. De foto’s stralen een grote dynamiek uit. Iedereen is druk in de weer. Alle geportretteerden zijn mensen in de fleur van hun leven die helemaal opgaan in hun dagelijkse bezigheden.

Kiezen voor de bergen

Sommigen zijn geboren en getogen in de Valle Maira. Andere keerden terug het dal van hun ouders of grootouders. En er zijn ook nieuwe inwijkelingen, zoals Ivana en Fabrizio die een paar jaar geleden samen met hun twee tieners de stad Cuneo de rug toekeerden. Hoe verschillend al die mensen ook zijn, één ding hebben ze gemeen: ze hebben bewust gekozen voor een leven in de bergen en geloven rotsvast dat hun toekomst hier ligt, en niet in de stad.

Zo schetst het boek een ander en hoopvoller beeld van de bergen van Piemonte dan we gewoon zijn. Bijna uitgestorven dorpjes waar alleen maar enkele hoogbejaarde mensen wonen, in de Valle Maira is het niet langer de (enige) realiteit. Het dal leeft weer en is daarmee een voorbeeld voor de hele regio. Er is nog hoop voor de streek, dat is de boodschap die blijft hangen na het bekijken van dit voortreffelijke fotoboek.

Over het boek

Jörg Waste & Giorgio Alifredi (2013), Rimango in Valle Maira – Ich bleibe im Valle Maira. Kaufbeuren: Assafar, ISBN 978-3-00-0411787-0. Prijs: 29,90 euro
Lees meer over het boek

Wandelen in de Valle Maira

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Rimango – Ich bleibe: fotoboek over Valle Maira

  1. Pingback: Rimango – Ich bleibe: fotoboek over Valle Maira | ALPY vzw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s