Fiets- en wandelbeurs: veelgestelde vragen over GTA


logobeursDe Fiets- en Wandelbeurs op 28 februari en 1 maart 2015 was een succes: 14.600 bezoekers vonden de weg naar Antwerpen Expo. Het waren twee leuke dagen vol boeiende gesprekken. Op de wandelinfomarkt kreeg ik heel wat vragen over de Grande Traversata delle Alpi (GTA). Ik pik er drie uit.


Welke kaarten en wandelgids neem ik mee?

Wandelgids:
Ik raad  Rother aan (verkrijgbaar in het Frans, Engels en Duits): compact, overzichtelijk en compleet. Wil je meer achtergrondinformatie over de streek, koop dan ook de gidsen van Bätzing (Rotpunktverlag) of het fotoboek van Iris Kürschner en Dieter Haas (ook uitgegeven door Rother).

Wandelkaarten:
De beste zijn die van Fraternali, Blu Edizioni en Escursionista, op 1:25.000. Voor sommige gebieden is er nog geen kaart van deze uitgeverijen en moet je het doen met de minder goede kaarten van het Instituto Geografico Centrale (IGC).

Lees meer over kaarten en gidsen op deze website

naar boven

 

Waarom staat er op je website niets over de eerste tien etappes?

Toen ik in 2004 aan de GTA begon, was Molini di Calasco het vertrekpunt. De meeste wandelaars begonnen toen aan de tocht in het nabijgelegen Forno. Ondertussen is de GTA in het noorden verlengd. De route begint nu bij de Griespas, pal op de grens met Zwitserland.

Het vertrekpunt is het makkelijkst te bereiken vanuit Zwitserland: trein naar Airolo en vervolgens bus naar Alpe di Cruina (dienstregeling op www.sbb.ch)

naar boven

 

Ik wil een of twee weken de GTA volgen. Welk stuk kies ik?

Moeilijke vraag. De GTA is mooi van begin tot einde. Geen enkele etappe valt uit de toon. Toch drie suggesties:

  • Noasca – Susa (Rother 28-34): 7 à 8 dagen. Zware tocht door de mooie Valli di Lanzo met de beklimming van de 3500 meter hoge Rocciamelone als hoogtepunt.
    Lees meer op volgende pagina’s: In de schaduw van de Gran Paradiso en Valli di Lanzo
  • Ghigo di Prali – Sambuco (Rother 39-48): 10 dagen, met varianten makkelijk uit te breiden tot twee weken. De Monviso en de Dolomieten van Cuneo zijn landschappelijke hoogtepunten. De dorpen van Val Varaita en de Valle Maira behoren tot de mooiste van de GTA.
    Lees meer op de volgende pagina’s: Rond de Monviso en De eenzame Cottische Alpen
  • Sambuco – Viozene (Rother 49-60): 11 etappes, maar makkelijk uit te breiden tot 14 dagen. Landschappelijk heel mooie tocht door twee natuurparken: Parco Naturale delle Alpi Marittime en Parco del Marguareis. Je overnacht vaak in berghutten, in tegenstelling tot de rest van de GTA.
    Lees meer op de volgende pagina’s: Het jachtparadijs van de koning en Van de Maritieme naar de Ligurische Alpen

naar boven

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s