Ligt er sneeuw?

op weg naar Colletto di Valscura © Ignace FermontLigt er in juni nog veel sneeuw langs de GTA? Mensen stellen me de vraag wel eens. Een pasklaar antwoord is er niet. Sommige jaren zijn de meeste passen eind juni al min of meer sneeuwvrij. En het jaar daarop zijn ze helemaal ondergesneeuwd. Soms moet je zelfs in juli nog om de haverklap sneeuwvelden oversteken.

Hoe kom je te weten hoe het terrein er bij ligt? Het beste wat je kan doen is even bellen of mailen naar een berghut. De huttenwaard zal je graag vertellen of de route die je plant vlot begaanbaar is. Sommige berghutten hebben ook een webcam.

En hoe zit het in 2015? Volgens een artikel op de website Hiking Advisor is de situatie in de Alpen onder de 3000 meter min of meer normaal. In de zuidelijke helft van de Alpen – en daar valt Piemonte onder – voorspelt men de komende weken warm weer. Sneeuwvelden zullen dus wellicht versneld wegsmelten. De kans is dus groot dat het dit jaar wel meevalt met sneeuw op het pad. Wil je geen risico lopen, vertrek dan pas eind juni / begin juli. Vanaf dan zijn ook de meeste hutten elke dag open.

Lees het artikel ‘Sneeuwconditities in Europa’ (4 juni 2015) op Hiking Advisor

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s