Antipasti und alte Wege: wandelgids Valle Maira

ANTIPASTI UND ALTE WEGE

Begin juli 2016 verscheen de 8ste editie van ‘Antipasti und alte Wege’, de zeer degelijke wandelgids over de Valle Maira in Piemonte.

Het zwarte gat van Italië, zo worden de Alpendalen tussen Cuneo en de Franse grens wel eens genoemd. De streek had na de Tweede Wereldoorlog enorm onder ontvolking te lijden. Maar in het Mairadal wist men het tij te keren, met dank aan het wandeltoerisme. Vooral Duitstalige wandelaars vinden vlot de weg naar de vallei. Dat is in grote mate de verdienste van Ursula Bauer en Jürg Frischknecht die in 1999 de wandelgids Antipasti und alte Wege over het dal publiceerden. Het boek kende van meet af aan veel succes. Onlangs rolde de achtste editie van de persen.

Een beschrijving van de Percorsi Occitani, de veertiendaagse rondwandeling door het dal, vormt de ruggengraat van het boek. Verder stellen de auteurs een reeks varianten en dagtochten voor en geven ze in aparte artikels uitvoerig cultuurhistorische achtergrondinformatie over de streek. Ze interviewen onder andere enkele pioniers van de Percorsi Occitani over het ontstaan van de wandelroute en het belang ervan voor de vallei. De Partizanen in de Tweede Wereldoorlog, de Occitaanse muziek, de teloorgang van de akkerbouw: geen enkele aspect blijft onderbelicht. De auteurs kennen Val Maira door en door en schrijven er met aanstekelijk enthousiasme over.

Jammer genoeg verdrinkt de beschrijving van de wandelroute zelf wat in die veelheid aan informatie. Routebeschrijving, weetjes over de streek en een verslag van de wandeltochten van de auteurs: het loopt allemaal door in grote brokken tekst, zonder tussentitels, witregels of woorden in het vet. Een goede eindredacteur had dit voor de rest voortreffelijke boek naar een hoger niveau kunnen tillen. Niettemin is Antipasti und alte Wege verplichte kost voor iedereen die een wandeltocht in de boeiende Mairavallei overweegt.

Antipasti und alte Wege. Valle Maira – Wandern im andern Piemont, Ursula Bauer und Jürg Frischknecht, Rotpunktverlag, ISBN 9783858696847, € 29,00

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s