Bergmuseum Turijn

  Het Museo Nazionale della Montagna in Turijn dompelt je onder in de wondere wereld van de bergen vroeger en nu. De ligging alleen al maakt een bezoekje de moeite waard: bij heldere geniet  je er van een fenomenaal uitzicht op de stad en de Alpen.

Museo Nazionale delle Montagna
Museo Nazionale della Montagna

 

De Alpen zijn nooit veraf in Turijn. De bergtoppen in de verte zijn op heldere dagen met het blote oog zichtbaar. Een van de beste uitzichtpunten is de Monte dei Cappucini, een 285 meter hoge heuvel vlak bij het historische centrum van de stad: je hebt er een onbelemmerd zicht op de hele westelijke Alpenboog. Niet verwonderlijk dat de Club Alpino Italiano (CAI) net hier in 1874 een paviljoen met telescopen bouwde.

Enkele jaren later verhuisde het uitzichtpunt naar een zijvleugel van het voormalige Kapucijnenklooster op de heuvel. Het bergmuseum was geboren. De daaropvolgende decennia breidde het museum stelselmatig uit. Het werd meermaals verbouwd en kreeg zijn huidige vorm in het begin van de 21ste eeuw.

Meer dan de Alpen

Het bezoek aan het museum is opgevat als de beklimming van een berg. Geleidelijk aan win je hoogte en door de ramen zie je de stad dieper onder je wegzinken. Maquettes, schilderijen en wandbrede zwartwitfoto’s fleuren de zalen op. Een oude Fiat 500 met skilatten op de bagagedrager trekt de aandacht. Bekende Italiaanse alpinisten worden geëerd. Zo staat er een tentje van Reinhold Messner opgesteld.

Allerlei thema’s komen aan bod: de opkomst van het toerisme, alpinisme en de wintersport. Duurzame ontwikkeling, bergen en religie. De meeste thema’s worden opgehangen aan een bekende berg van de westelijke Alpen zoals de Monviso, de Monte Rosa, Rocciamelone of Gran Paradiso. Maar het museum beperkt zich niet tot de Alpen. Er is ook aandacht voor de Himalaya en de Noordpool, met als opvallendste stuk een bootje uit een poolexpeditie van 1901.

Dakterras hoogtepunt

De tocht naar boven eindigt op het dakterras. Turijn ligt aan je voeten en met wat geluk verschijnt 400 km Alpen aan de horizon. Het is het hoogtepunt van het bezoek.

Van het museum zelf had ik misschien net iets meer verwacht. De ruimtes zijn licht en ruim, maar het geheel is vrij statisch. Iets meer interactiviteit had wel gemogen. En de thema’s zijn niet echt grondig uitgewerkt. Het blijft allemaal nogal oppervlakkig.

Toch loont het de moeite om even naar de Monte dei Cappuccini te wandelen. In de kelder zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. En als je je echt in een of ander bergthema wil verdiepen kan je op afspraak terecht in het documentatiecentrum van het museum, met onder andere een uitgebreid foto- en filmarchief.

Lees meer op de website van het Museo Nazionale della Montagna ‘Duca degli Abruzzi’

 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s