De eenzame Cottische Alpen

Bellino – Sambuco (trektocht 7)

Ten zuiden van de Monviso loodst de GTA je door een schitterend landschap van grillige kalkbergen. De passen zijn er hoog, de panorama’s reiken ver. Een mooie maar zware tocht, die ook fijnproevers zal bekoren, want langs de route liggen enkele gereputeerde slow-foodadresjes.

Etappes

 1. Rifugio Melezé – Chiappera-Campo Base (6.30 uur, ↑1000 ↓1150)
 2. Chiappera-Campo Base) – Colle d’Enchiausa – Chialvetta (7.30 uur, ↑1250 ↓1400)
 3. Chialvetta – Pontebernardo (6 uur, ↑1150 ↓1300)
 4. Pontebernardo – Rifugio Migliorero (5.45 uur, ↑1400 ↓600)
 5. Rifugio Migliorero – Strepeis (4 uur, ↑400 ↓1200)
 6. Strepeis – Sambuco (6 uur, ↑950 ↓1150)

Route gelopen in 2010. Bewegwijzerd als GTA, behalve het eerste deel van etappe 4.

Alternatieve routes:

 • Etappe 2: Chiappera – Chialvetta via de Colle Ciarbonet. Minder hoogteverschil en 2,5 uur korter. Ook bewegwijzerd als GTA (5 uur, ↑700 ↓850)
 • Etappe 4: via de GTA kan je ook in 3 uur van Pontebernardo naar Sambuco. De volgende dag kan je dan etappe 6 in omgekeerde richting lopen.

naar boven

Korte beschrijving

Muurschilderingen, versierde zuilen, fraai houtsnijwerk. En vooral: tientallen zonnewijzers. De verweerde dorpen en gehuchten van Bellino zijn een van de verborgen parels van Piemonte. Sant’Anna, op een boogscheut van de Rifugio Melezé, is het laatste dorp van de vallei. Hogerop vind je alleen nog maar eenzame zomerboerderijen, zelfs boven de 2500 meter. Rondom uitgestrekte almweiden, een zee van bloemen in de vroege zomer: Turkse lelies, oranjelelies, witte alpenanemonen. Je komt ogen te kort.

De klim naar de 2804 meter hoge Colle di Bellino is lang en zwaar. Het is de hoogste pas van de GTA, en het uitzicht is er grandioos: in het noorden de Monviso, in het zuiden de ‘Dolomieten van Cuneo’. Een weids landschap van hoogvlaktes, kalkstenen drieduizenders en hier en daar een geïsoleerde rotspiek. De Rocca Provenzale bijvoorbeeld, vlak bij je etappeplaats Chiappera, en de Rocca La Meja, die de komende dagen de horizon domineert.

De tweede etappe moet niet onderdoen voor de eerste, zeker als je de langere variant over de Colle d’Enchiausa volgt. Na een rustige aanloop, die je bij de bronnen van de Maira brengt, gaat het stevig omhoog door een wild landschap van meertjes en sneeuwvelden. Je beëindigt de lange wandeldag in het sympathieke Chialvetta. In de posto tappa staat Rolando Comba aan het fornuis, zonder twijfel een van de beste koks langs de hele GTA.

De volgende morgen ga je op hetzelfde elan door, richting Passo della Gardetta. Vanaf de pas kijk je uit over een immense hoogvlakte. Minder dan een eeuw geleden was dit nog zwaar bewaakt grensgebied. Mussolini liet aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog overal in de streek militaire wegen aanleggen en bouwde bunkers en kazernes. Zijn erfenis is nog zichtbaar aanwezig in het landschap.

Pontebernardo, in de Valle Stura, is de volgende halte. Hier ruil je de Cottische voor de Maritieme Alpen. Dat merk je aan het landschap. De uitgestrekte alpenweiden van de voorbije dagen maken plaats voor puinvelden en rotsblokken. Gemzen voelen zich in hun sas op dit ruwe terrein, vooral in de buurt van de Passo Sottano di Scolettas en de Vallone del Piz. De nacht breng je door in de Rifugio Migliorero: het hoge gebouw, neergeplant op een rots, heeft veel weg van een kasteel uit de Schotse Highlands. Een wild riviertje en twee meertjes maken het plaatje compleet.

Het zwaarste en mooiste heb je nu wel gehad. Een makkelijke wandeling van een uur of vier brengt je naar Strepeis, een gehucht op een steenworp van het kuuroord Bagni di Vinadio. De GTA gaat in zuidelijke richting verder, dieper de Maritieme Alpen in. Maar je kan ook via een variant naar de Valle Stura terugkeren, over een naamloze pas met de ruïnes van een grote kazerne. Geen betere plek om een punt te zetten achter je tocht dan Sambuco: een levendig dorp, met mooie grote huizen, een gezellig pleintje en vooral de schitterende Osteria della Pace, hét culinaire hoogtepunt van de GTA.

Tips

 • In de dorpen en gehuchten van Bellino is zoveel moois te ontdekken dat je er maar beter een extra dag voor uittrekt. Je kan bijvoorbeeld een bewegwijzerd parcours volgen langs de meer dan 30 zonnewijzers in de gemeente. Lees er meer over de zonnewijzers van Bellino onder trektocht 6 ‘Rond de Monviso’
 • Niet langs de hierboven beschreven route, maar in één dag te bereiken via een GTA-variant vanuit Bellino: het dorpje Serre-Elva. De kerk is een juweeltje: het interieur is van boven tot onder beschilderd met fresco’s. Ze dateren uit de 15de eeuw en zijn het werk van de Vlaming Hans Clemer.
 • Kleine musea in Chialvetta en Pontebernardo.
 • Niet te missen op de terugweg: het indrukwekkende 18de eeuwse fort van Vinadio, in de Valle Stura, zo’n 10 kilometer stroomafwaarts van Sambuco.

naar boven

Vervoer

 • Bellino: met de trein naar Cuneo. Vervolgens met de bus, via Saluzzo, naar Casteldelfino (Atibus, richting Pontechianale). In Casteldelfino neem je een bus van de maatschappij SAV richting Sant’Anna di Bellino, tot aan de rifugio Melezé.
 • Sambuco: met de bus, via Vinadio, naar Cuneo (Atibus). Vervolgens trein naar Turijn.

naar boven

Logies

naar boven

Kaarten en gidsen

Kaarten

 • Monviso, Carta dei sentieri e dei rifugi, IGC nr.6. Schaal 1:50.000
 • Valli Maira Grana Stura, Carta dei sentieri e dei rifugi, IGC nr.7. Schaal 1:50.000
 • Valle Maira, Carta dei Sentieri, 1:25.000, Communità Valle Maira, L’Escursionista
 • Alta Val Maira, Fraternali nr. 11. Schaal 1:25:000
 • Alta Valle Stura di Demonte, Fraternali nr. 13. Schaal 1:25:000
 • Alta Val Varaita, Fraternali nr. 17. Schaal 1:25:000

Wandelgidsen

 • Werner Bätzing, (2018), Grande Traversata delle Alpi. Teil 1: Der Süden. Zürich: RotpunktverlagISBN 978-3-85869-812-4
 • Gillian Price (2005), Through the Italian Alps. GTA: the Grande Traversata delle Alpi. Milnthorpe: Cicerone,  ISBN: 978 1 85284 417 2
 • Iris Kürschner, Dieter Haas (2019), GTA Grande Traversata delle Alpi. Durch das Piemont bis ans Mittelmeer. München: Bergverlag Rother, ISBN 978-3-7633-4402-4

naar boven

Meer lezen

Artikel

Boeken

 • Ursula Bauer, Jürg Frischknecht (2016), Antipasti und alte Wege. Valle Maira – Wandern im andern Piemont, Zürich: Rotpunktverlag, ISBN 978-3-85869-399-0 (wandelgids Valle Maira)
 • Jörg Waste & Giorgio Alifredi (2013), Rimango in Valle Maira – Ich bleibe im Valle Maira. Kaufbeuren: Assafar, ISBN 978-3-00-0411787-0 (fotoboek, lees recensie op GTA-blog)

Websites

Artikels op GTA-blog

naar boven

Foto’s

Slideshow, 88 foto’s.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

naar boven

Advertenties