Het jachtparadijs van de koning

Bagni di Vinadio – Entracque (trektocht 8)

In de omgeving van de Argentera zijn de Maritieme Alpen op hun ruigst: een woestenij van kale rots bezaaid met talloze bergmeertjes. Dorpen kom je niet tegen onderweg, gemzen en steenbokken des te meer. Niet verwonderlijk dat Koning Victor Emmanuel hier graag kwam jagen in de tweede helft van de 19de eeuw.

Etappes

 1. Bagni di Vinadio – Sant’Anna di Vinadio (5.30 uur, ↑1100 ↓400)
 2. Sant’Anna di Vinadio – Rifugio Malinvern (5.30 uur, ↑850 ↓1000)
 3. Rifugio Malinvern – Rifugio Valasco (4.30 uur, ↑700 ↓750)
 4. Rifugio Valasco – Colletto di Valasco – Laghi di Fremamorta – Terme di Valdieri (6 uur, ↑850 ↓1250)
 5. Terme di Valdieri – Rifugio Genova-Figari (6 uur, ↑1200 ↓600)
 6. Rifugio Genova-Figari – Entracque (7 uur, ↑500 ↓1500)

Tocht gelopen in 2011. Alle etappes zijn bewegwijzerd als GTA, behalve etappe 4.

Alternatieven

 • Etappe 3 en 4: je kan rechtstreeks van de Rifugio Malinvern naar Terme di Valdieri lopen; etappe 3 wordt dan anderhalf uur langer (6 uur, ↑700 ↓1150), , etappe 4 valt weg.
 • Etappe 6: tussen San Giacomo en Entracque volgt de GTA 2,5 uur de rijbaan. Je kan proberen te liften (weinig verkeer). Ofwel overnacht je in de posto tappa van San Giacomo.

naar boven

Korte beschrijving

Het traject tussen Bagni di Vinadio en Entracque is atypisch voor de GTA:

 • Je overnacht niet in dorpen, maar in berghutten.
 • In de bergen lopen nauwelijks koeien rond, wel gemzen en steenbokken.
 • Almen en zomerboerderijen zie je niet. In plaats daarvan: oude jachtpaleizen van de Italiaanse koning, militaire wegen en vervallen kazernes uit de tijd van Mussolini.

Ook bijzonder aan deze tocht: twee kuuroorden. Eén ervan is het vertrekpunt: Bagni di Vinadio, bekend om zijn zwavelhoudende warmwaterbronnen. De eerste etappe is een vrij rustige inlooptocht: een lange, maar gemakkelijke klim naar de Passo di Bravaria, gevolgd door een uitzichtrijke balkonwandeling naar Sant’Anna di Vinadio, het hoogst gelegen klooster van Europa.

De volgende dag wandel je bijna de hele tijd boven de tweeduizendmetergrens. Je volgt de Frans-Italiaanse grens tot aan de drukke Colle della Lombarda. Na een stukje rijweg klim je naar de Colle d’Orgials. Ten slotte daal je langs enkele meertjes in het groene bovendal van de Rio Freddo af naar de Rifugio Malinvern: een moderne hut met een trappenhuis in spiegelglas.

De rest van de tocht verloopt grotendeels binnen de grenzen van het natuurpark van de Maritieme Alpen. Het landschap wordt almaar ruwer en kaler. De hoogtepunten volgen elkaar in sneltempo op. Te beginnen met een heel fraai aangelegde militaire weg tussen het Lago di Valscura en het Lago del Claus. Heel dit gebied was in de tweede helft van de 19de eeuw het privé jachtdomein van koning Victor Emmanuel II. Een van zijn uitvalsbasissen was een jachtslot in de weidse hoogvlakte van Valasco. Enkele jaren geleden werd het gebouw gerestaureerd en omgetoverd tot rifugio.

De GTA daalt verder af naar Terme di Valdieri. Maar het zou zonde zijn om niet in het oude jachthuis te overnachten. De volgende dag laat je dan de GTA even links te laten liggen en maak je een grote omweg naar de Laghi di Fremamorta: enkele schilderachtige meertjes in een kaal en desolaat landschap. Ook nu loop je kilometers lang over oude militaire wegen. Na een lange afdaling, via de Piano della Casa del Re en de Vallone della Valletta, bereik je uiteindelijk Terme di Valdieri, het tweede kuuroord langs de route.

De vijfde etappe staat helemaal in het teken van de Argentera: met zijn 3297 meter het hoogste punt van de Maritieme Alpen. Tijdens de lange en zware beklimming naar de Colle del Chiapous heb je de noord- en oostflank de hele tijd in het vizier.

De nacht breng je door in de Rifugio Genova: de hut ligt heel mooi, op een rotsrichel tussen het stuwmeer van Chiotas, en het natuurlijke Lago Brocan, met op de achtergrond de zuidwand van de Argentera. De hut is een ideale plek om steenbokken te spotten.

Ook de laatste dag heeft nog veel moois in petto. Vooral het schitterende uitzicht vanaf de Colle di Fenestrelle op de Monte Gelas, de berg met de meest zuidelijke gletsjer van de Alpen. Een lange en vermoeiende afdaling brengt je naar San Giacomo, waar een ander jachthuis van Victor Emmanuel staat. Het aangename stadje Entracque ligt 10 kilometer verderop.

naar boven

Parco Naturale delle Alpi Marittime

Het Parco Naturale delle Alpi Marittime is een beschermd natuurgebied van bijna 30.000 ha. Het grens aan de Franse Mercantour. Beide natuurparken werken nauw samen. In het park leven zo’n 4.500 gemzen en ruim 500 steenbokken, naast onder andere reeën, herten en moeflons. Ook de wolf, de steenarend en de lammergier komen hier voor.

De kans dat je elke dag gemzen ziet, is groot. De dieren zijn hier minder schuw dan elders. Steenbokken laten zich nog gewilliger observeren. Onder andere in de buurt van de Rifugio Genova en de Colle di Fenestrelle.

naar boven

Tips

 • Neem zeker een kijkje in de kerk van het klooster van Sant’Anna. De muren zijn onder tot boven bedekt met ex-voto’s en foto’s van pelgrims. Onder van Juventussupporters die het Heizeldrama overleefden.
 • In de Rifugio Valasco is er een kleine fototentoonstelling: oude zwartwitfoto’s brengen de jachtpartijen van Victor-Emmanuel weer tot leven.
 • Het Belle-Époquehotel in Terme di Valdieri is een kort bezoekje waard. Als je in de posto tappa overnacht, krijg je het avondmaal in de chique eetzaal van het hotel voorgeschoteld. Comfortabeler en gezelliger dan de posto tappa is de sympathieke Albergo Turismo: vriendelijke uitbaters en lekker eten.
 • Maak na het avondmaal in de Rifugio Genova nog een wandelingetje. In de omgeving van de hut zie je gegarandeerd steenbokken.
 • Centro faunistico uomini e lupo: museum in Entracque over de relatie tussen mens en wolf.

naar boven

Vervoer

 • Bagni di Vinadio is niet langer met de bus bereikbaar. De dichtsbijzijnde bushalte ligt 5 kilometer dalafwaarts, in Pianche (lijn Cuneo – Argentera, ATI)
 • In San Giacomo kan je de belbus nemen naar Entracque (36 uur op voorhand reserveren, 335.6531024)
 • Entracque heeft een vlotte busverbinding met Cuneo (Benese). In Cuneo kan je de trein nemen naar Turijn of Nice.

naar boven

Logies

Eén klooster, enkele posto tappa’s, een albergo en voor de rest berghutten.

Websites:

naar boven

Kaarten en gidsen

Kaarten

 • Parco Naturale delle Alpi Marittime, Blu Edizioni, Cartoguida 1. Schaal 1:25.000 (de beste kaart voor het gebied)
 • Valle Gesso – Parco Naturale delle Alpi Marittime, Fraternali nr. 15. Schaal 1:25:000
 • Valli Maira Grana Stura, Carta dei sentieri en dei rifugi, IGC nr.7. Schaal 1:50.000
 • Parco Naturale Alpi Marittime, Entracque-Valdieri-Mercantour-Gelas, Carta dei sentieri en dei rifugi, IGC nr. 113,  1:25.000

Wandelgidsen

 • Werner Bätzing, (2018), Grande Traversata delle Alpi. Teil 1: Der Süden. Zürich: Rotpunktverlag, ISBN 978-3-85869-812-4
 • Gillian Price (2005), Through the Italian Alps. GTA: the Grande Traversata delle Alpi. Milnthorpe: Cicerone,  ISBN: 978 1 85284 417 2
 • Iris Kürschner, Dieter Haas (2019), GTA Grande Traversata delle Alpi. Durch das Piemont bis ans Mittelmeer. München: Bergverlag Rother, ISBN 978-3-7633-4402-4
 • Gillian Price (2010), Walks and Treks in het Maritime Alps. Milnthorpe: Cicerone, ISBN: 978 1 85284 564 3 (beschrijft onder andere de variant naar de Laghi di Fremamorta)

naar boven

Meer lezen

Artikels

Websites:

naar boven

Foto’s

Slideshow, 99 foto’s

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

naar boven

Advertenties