Rond de Monviso

Villanova – Bellino (trektocht 6)

Deze trektocht combineert twee hoogtepunten van de GTA: de wilde natuur rond de 3841 meter hoge Monviso. En de zonnewijzerdorpen van Bellino, een van de best bewaarde geheimen van Piemonte.

Etappes

 1. Villanova – Rifugio Jervis (2 uur, ↑500)
 2. Rifugio Jervis – Rifugio Barbara Lowrie (3.30 uur, ↑600 ↓550)
 3. Rifugio Barbara Lowrie – – Pian del Re – Rifugio Quintino Sella (6.20 uur, ↑1550 ↓670)
 4. Rifugio Quintino Sella – Rifugio Vallanta (5.30 uur, ↑720 ↓850)
 5. Rifugio Vallanta – Passo di Losetta – Chianale (5.30 uur, ↑500 ↓1100)
 6. Chianale – Chiesa di Bellino (5.20 uur, ↑700 ↓950)
 7. Chiesa – Pian Melezé (1.30 uur, ↑330)

Route gelopen in 2009.

Alle etappes zijn bewegwijzerd als GTA of GTA-variant. In elke GTA-wandelgids vind je enkele alternatieven voor de voorgestelde route.

naar boven

Korte beschrijving

Geen berg in Piemonte die meer tot de verbeelding spreekt dan de 3841 meter hoge Monviso. Hij torent een paar honderd meter boven de omliggende toppen uit en is bij helder weer van op honderden kilometer afstand zichtbaar.

De etappes rond de Monviso zijn atypisch voor de GTA: je verlaat voor enkele dagen de bewoonde wereld en wandelt van hut naar hut. Daardoor blijf je vaak boven de 2000 meter. Je hebt de keuze tussen twee varianten: de ene volgt de westflank van de berg, de andere de oostflank. Je kan beide varianten ook makkelijk combineren tot een langere tocht.

Hoe dichter je de Monviso nadert, hoe spectaculairder het landschap wordt. De eerste twee dagen krijg je de berg al een paar keer van dichtbij te zien. De hutten waar je overnacht, Jervis en Barbara Lowrie, liggen elk bij een schilderachtige alm. Enkele veehoeders brengen er nog altijd de zomer door.

Daarna volgen drie schitterende etappes. Vanaf de Pian del Re, waar de Po ontspringt, wandel je van meertje naar meertje, over sneeuwveldjes en langs bloemenrijke alpenweiden. Het uitzicht vanaf sommige passen is grandioos: het reikt van de Maritieme Alpen in het zuiden tot de Matterhorn en de Monte Rosa in het noorden. En met wat geluk krijg je steenbokken te zien. Onder andere in de buurt van de de rifugio Quintino Sella houden ze zich vaak op.

Via de weidse Soustravallei verlaat je het Monvisogebied. Chianale is je eerste halte: een pittoresk en levendig dorpje, met smalle steegjes, Romaanse kerkjes en oude boogbruggetjes over de Varaita.

De grootste verrassing houden we voor het laatst: Bellino, een snoer van dorpjes en gehuchtjes waar de tijd lijkt stil te staan. Tientallen gerestaureerde zonnewijzers kleuren er het straatbeeld. Ze sieren kerken en huisgevels, zuilen en schoorstenen. Je vindt ze niet alleen in de dorpjes, maar ook op afgelegen zomerboerderijen te midden van de almen. De oudste dateren uit de 18de eeuw.

Vooral in Celle is het heerlijk verdwalen. Alles straalt er vervlogen rijkdom uit: de fraaie muurschilderingen op de verweerde gevels, de bepleisterde zuilen die de overhangende daken onderstutten. Een parel van een dorp, een van de mooiste langs de GTA.

naar boven

Tips

 • Vanaf de Passo di Losetta (etappe 5) is het maar een kwartiertje naar de Monte Losetta (3045 meter). Bij helder weer heb je er een schitterend 360°-panorama.
 • Chianale en Celle di Bellino hebben allebei een klein, maar interessant museum: het eerste is gewijd aan de traditionele klederdracht, het tweede aan ‘de tijd en de zonnewijzers’.
 • In Bellino kan je een bewegwijzerd parcours volgen langs alle zonnewijzers van de gemeente. Een catalogus met plannetje is verkrijgbaar in het museum in Celle. Je trekt het best een hele dag uit voor de route.

naar boven

Vervoer naar vertrek- en eindpunt

 • Vertrekpunt: bus  Turijn-Pinerolo-Bobbio Pellice ( Sadem). Van Bobbio Pellice naar Villanova is het nog 6 kilometer lopen naar Villanova.
 • Eindpunt:lijnbus aan de rifugio Melezé of elders in Bellino kan je de belbus nemen tot in Casteldelfino of Sampeyre (SAV). Vervolgens met de bus via Saluzzo naar Cuneo (Atibus). In Cuneo heb je de keuze tussen de bus of de trein naar Turijn.
 • Je kan de tocht ook beëindigen in Chianale: bus naar Saluzzo (Atibus)

naar boven

Logies

Je overnacht vijf keer in een rifugio en twee keer in een posto tappa.

Websites overnachtingsplaatsen:

naar boven

Kaarten en gidsen

Kaarten

 • Monviso, Carta dei sentieri e dei rifugi, IGC nr. 6. Schaal 1:50.000
 • Val Pellice, Fraternali nr. 7. Schaal 1:25:000
 • Monviso, Fraternali nr. 10. Schaal 1:25:000
 • Alta Val Varaita, Fraternali nr. 17. Schaal 1:25:000

Wandelgidsen

Alleen de gids van Bätzing beschrijft alle etappes van deze trektocht. De gidsen van Cicerone en Rother volgen een afwijkend traject.

 • Werner Bätzing, (2018), Grande Traversata delle Alpi. Teil 1: Der Süden. Zürich: RotpunktverlagISBN 978-3-85869-811-7
 • Gillian Price (2005), Through the Italian Alps. GTA: the Grande Traversata delle Alpi. Milnthorpe: Cicerone,  ISBN: 978 1 85284 417 2
 • Iris Kürschner, Dieter Haas (2019), GTA Grande Traversata delle Alpi. Durch das Piemont bis ans Mittelmeer. München: Bergverlag Rother, ISBN 978-3-7633-4402-4

naar boven

Meer lezen over Monviso en Bellino

Tijdschriftartikels

Websites

naar boven

Foto’s

Slideshow, 105 foto’s.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

naar boven

Advertenties