Valli di Lanzo

Ceresole Reale – Susa (trektocht 4)

Een van de mooiste en zwaarste GTA-trajecten, door een ronduit indrukwekkend landschap van grillige rotsen en verstilde bergmeertjes. Met als toemaatje een overnachting in de oudste berghut van Italië en de beklimming van de meer dan 3500 meter hoge Rocciamelone.

Etappes

 1. Ceresole Reale – Pialpetta (7 uur, ↑1170 ↓1610)
 2. Pialpetta – Balme (8.30 uur, ↑1670 ↓1230)
 3. Balme – Usseglio (7 uur, ↑1120 ↓1350) + Usseglio – Rifugio Vulpot (3 uur, ↑580 of liften naar Rifugio Vulpot)
 4. Rifugio Vulpot – Rifugio Cà d’Asti (4.30 uur, ↑1190 ↓160)
 5. Rifugio Cà d’Asti – Rocciamelone – Il Trucco (6 uur, ↑680 ↓1830)
 6. Il Trucco – Susa (3 uur, ↓1220)

Route gelopen begin juli 2007.
Alle etappes zijn bewegwijzerd als GTA. De route naar de Cà d’Asti en de Rocciamelone is een GTA-variant.

Alternatief voor etappes 4 en 5
Van de Colle Croce di Ferro niet de variant naar de Cà d’Asti en de Rocciamelone volgen, maar via het hoofdtracé van de GTA direct afdalen naar Il Trucco (5 uur, ↑820 ↓930)

naar boven

Korte beschrijving

Op het einde van de negentiende eeuw groeiden de Valli di Lanzo uit tot een populaire vakantiebestemming voor de Turijnse bourgeoisie. Maar na de Tweede Wereldoorlog bleven de toeristen weg en daalde een grote rust over de streek neer. Nu heb je er de bergen bijna voor jou alleen.

Met de Gran Paradiso in de rug trek je van de ene Lanzovallei naar de andere: Val Grande, Val di Ala, Valle di Viù. Loodzwaar zijn ze, de eerste drie etappes. Acht uur stappen, zo’n 1500 meter omhoog en omlaag: dat kruipt in de kleren. Maar het landschap is grandioos: het ene meertje na het andere, verweerde natuurstenen boerderijen  bij de vleet en constant een schitterend uitzicht op de besneeuwde drieduizenders op de grens met Frankrijk.

Het dorp van de berggidsen

Balme is het interessantste dorp onderweg: een lange hellende straat waarop overwelfde steegjes uitkomen. Met helemaal bovenaan Hotel Camussot, waar de beau monde van Piemonte kind aan huis was in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Veel mannen van het dorpen kwamen in die tijd als berggids aan de kost. In het interessante dorpsmuseum verneem je er alles over.

Niets zo mooi als na een fikse regenbui de avondzon zien doorbreken boven het Lago di Malciaussià. Vooral ’s avonds, wanneer de dagjesmensen naar huis zijn, is dit een idyllische plek. Je kan overnachten aan het meer, in de gezellige Rifugio Vulpot.

De hoogste pelgrimsberg van Europa

Een geplaveid muilezelpad leidt je de volgende dag naar de Colle di Croce di Ferro. Daar volg je de GTA-variant naar de Rifugio Cà d’Asti, de allereerste berghut die in Italië gebouwd werd. Het is de ideale springplank naar de top van de ruim 3500 meter hoge Rocciamelone, de hoogste pelgrimsberg van Europa. De Madonna della Neve wordt er sinds de middeleeuwen vereerd.

De beklimming is helemaal niet moeilijk: een aangelegd pad brengt je in minder dan twee uur naar boven. Op de top staat een kapelletje, maar dé blikvanger is een drie meter hoog, bronzen Mariabeeld. Het panorama is overweldigend bij helder weer. Nu rest alleen nog een lange afdaling naar het 3000 meter lager gelegen Susa.

naar boven

Tips

 • Laat je onderdompelen in de geschiedenis van Balme in het Ecomuseo Antonio Castagneri. Een schatkamer van verhalen, rijk geïllustreerd met oude foto’s en voorwerpen: over het harde leven in de winter, het opkomende toerisme in de belle époque, smokkelaars die zich omschoolden tot berggids en nog veel meer.
 • Vlak bij Balme liggen twee mooie gehuchtjes: Cornetti en Li Fre. Ze hebben hun oorspronkelijke karakter beter bewaard dan Balme zelf en zijn zeker een bezoekje waard.
 • Probeer na de etappe Balme-Usseglio nog aan het Lago di Malciaussià te geraken. Rifugio Vulpot, aan het meer, is een veel aangenamere plek om de nacht door te brengen dan het sfeerloze Usseglio. Je kan vanuit Usseglio liften naar het meer. Ofwel bel je naar Rifugio Vulpot. De eigenaars komen je graag oppikken.
 • Het  stadje Susa heeft een gezellig centrum met onder andere een amfitheater en een triomfboog uit de Romeinse tijd. In de San-Giustokerk kan je de legendarische triptiek bewonderen die eeuwen lang in een nis op de top van de Rocciamelone lag.

naar boven

Vervoer naar vertrek- en eindpunt

 • Ceresole: in Turijn neem je trein of bus naar Pont Canavese. Vervolgens met bus richting Noasca – Nivolet (maatschappij GTT)
 • In Susa kan je de trein nemen naar Turijn, of naar Meana di Susa waar je overstapt op de internationale trein naar Modane en Lyon (uurregeling op www.trenitalia.it)
 • Alternatief: eerste etappe laten vallen en in de luchthaven Torino Caselle de trein nemen naar Ceres (GTT). Vervolgens neem je de bus richting Forno (maatschappij Vigo) en stap je af in Pialpetta.

naar boven

Logies

Posto tappa of hotel in Ceresole Reale, Pialpetta en Balme. Daarna rifugio’s.

Websites:

naar boven

Kaart en gidsen

Kaart

 • Valli di Lanzo, Carta dei sentieri e stradale, Fraternali nr. 8. Schaal 1:25.000
 • Val Susa, Val Cenischia, Rocciamelone, Val Chisone, Carta dei sentieri e stradale, Fraternali nr. 3. Schaal 1:25.000
 • Val di Viù e Val D’Ala: Carta dei sentieri, Sentieri.Biz. Schaal 1:25.0000
 • Val D’Ala e Val Grande: Carta dei sentieri, Sentieri.Biz. Schaal 1:25.0000
 • Valli di Lanzo: carta dei sentieri, Sentieri.Biz. Schaal 1:40.000
 • Valli di Lanzo e Moncenisio, Carta dei sentieri e dei rifugi, IGC nr.2. Schaal 1:50.000

Wandelgidsen

 • Werner Bätzing (2018), Grande Traversata delle Alpi. Teil 1: Der Norden. Zürich: Rotpunktverlag, ISBN 978-3-85869-811-7
 • Gillian Price (2005), Through the Italian Alps. GTA: the Grande Traversata delle Alpi. Milnthorpe: Cicerone,  ISBN: 978 1 85284 417 2
 • Iris Kürschner, Dieter Haas (maart 2019), GTA Grande Traversata delle Alpi. Durch das Piemont bis ans Mittelmeer. München: Bergverlag Rother,  ISBN 978-3-7633-4402-4
 • Werner Bätzing en Michael Kleider (2015), Die Lanzo-Täler. Beel-Epoque und Bergriesen im Piemont, Zürich: Rotpunktverlag, ISBN 978-3-85869-649-6

naar boven

Meer over Valli di Lanzo en Rocciamelone

Artikels

Film

 • Grande Traversata delle Alpi: Duitse documentaire uit 2007 van Gül Yavuz en Achim Burkart, gefilmd in de Valli di Lanzo. Mooie beelden van onder andere Balme, het Lago di Malciaussià en de Rocciamelone. Lees meer over de film

Websites

naar boven

Foto’s

Slideshow (45 foto’s)

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

naar boven

Advertenties