Van de Maritieme naar de Ligurische Alpen

Entracque – Upega (trektocht 9)

De bergen worden minder hoog. Je ruilt de Maritieme voor de Ligurische Alpen en vangt bij helder weer voor het eerst een glimp op van de Middellandse Zee. Twee hoogtepunten onderweg:  de 19de-eeuwse fortengordel bij de Col du Tende, én de fascinerende karstlandschappen in het Parco Naturale del Marguareis.

naar boven


Etappes

 1. Entracque – Trinità (1.30 uur, ↑200)
 2. Trinità – Palanfré (5 uur, ↑1120 ↓840)
 3. Palanfré – Limonetto (Arrucador) (4.30 uur, ↑940 ↓810)
 4. Limonetto (Arrucador) – Rifugio Garelli (8 uur, ↑1450 ↓990)
 5. Rifugio Garelli – Cima delle Saline – Rifugio Garelli (5.30 uur, ↑900 ↓900)
 6. Rifugio Garelli – Upega (7 uur, ↑850 ↓1500)

Route gelopen begin juli 2012.

Alternatief voor etappe 6: GTA volgen tot net voorbij de Porta Sestrera; vervolgens Via Alpina tot Colle del Pas, en ten slotte via de Cima Pian Ballaur en de Cima delle Saline naar de Passo delle Saline, waar je weer op de GTA komt (7 uur, ↑970 ↓1640). Deze variant wordt beschreven in de GTA-gids van Rother, en is iets zwaarder en spectaculairder dan het gewone GTA-tracé. Alleen te doen bij goed weer.

Korte beschrijving

Vanaf Entracque verandert het landschap ingrijpend. Zachte kalksteen komt in de plaats van het harde gneiss en graniet. Dat merk je aan de vele kloven en aan de grillige vormen van de bergen.

De eerste twee etappes zijn vrij makkelijk. Via de afgelegen dorpjes Trinità en Palanfré wandel je naar het skioord Limonetto. Onderweg geniet je van een bijzonder rijke kalkflora.

Dan volgt een van de langste etappes van de hele GTA. Over een oude Romeinse weg klim je naar de Col du Tende, pal op de grens van Frankrijk en Italië. Een van de belangrijkste handelswegen van de Alpen liep vroeger over de pas. Hij werd vooral voor zouttransport gebruikt en wordt daarom ook wel de ‘Zoutweg’ genoemd. Bij deze strategisch erg belangrijke pas werd in de 19de eeuw  een reeks forten gebouwd. Je passeert er twee.
Vanaf de Tendepas volg je een paar uur de grenskam. Een heerlijke wandeling, met een 360-gradenpanorama van de Monviso en de Argentera tot aan de Middellandse Zee. Als het weer meezit, tenminste.

Vanaf de Colle di Piana verandert het decor alweer. Een oude weg uit de tijd van Napoleon voert je door een indrukwekkend karstlandschap vol kloven, spleten en grotten naar de Rifugio Garelli, aan de voet van de 2651 meter hoge Punta Marguareis. De comfortabele hut is de ideale uitvalsbasis voor een dagtocht in het Parco Naturale del Marguareis. Bijvoorbeeld naar de top van de Punta Marguareis of de Cima delle Saline. Kijk ’s morgens vroeg zeker eens naar het noorden: met wat geluk zie je de Gran Paradiso, de Matterhorn en de Monte Rosa zien liggen, honderden kilometers verderop.

De laatste etappe wandel je door een lieflijke en bloemenrijke vallei naar de Passo delle Saline. Je komt door de half verlaten dorpjes Carnino Inferiore en Superiore. Ten slotte klim je ten slotte door een bos vol orchideeën naar de tweede pas van de dag: de Passo del Lagaré. De flora vertoont steeds meer mediterraanse trekken: tijdens de afdaling duiken de eerste lavendelstruikjes op.

Upega is het eindpunt: een mooi dorp zonder franjes, met steegjes, poortjes en huizen van wel vier verdiepingen hoog. Het ligt nog net in Piemonte. Aan de overkant van de rivier begint de regio Ligurië.

naar boven

Tips

 • Bezoekje waard: het Centro Uomini e Lupo in Entracque, museum over de wolf
 • Hou er rekening mee dat je onderweg geen bakker of kruidenier tegenkomt, met uitzondering van het vertrekpunt Entracque.
 • Breng zeker een bezoekje aan het kaaswinkeltje bij de veeboerderij in Trinità. De ter plaatse geproduceerde mozzarella, Toma, en Saret zijn niet te versmaden.
 • De etappe van Limonetto naar de Rifugio Garelli is een van de langste van de GTA. Vertrek vroeg, maar neem ook de tijd om de indrukwekkende forten op de Tendepas te bezoeken.
 • Voor de plantenliefhebbers: vlak bij de Rifugio Garelli ligt een botanische tuin.

naar boven

Vervoer naar vertrek- en eindpunt

 • Entracque is vlot met de bus te bereiken van uit Cuneo (Benese). Cuneo bereikt je van uit Turijn met bus of trein, of vanuit Nice met de trein.
 • Upega: alleen in de zomermaanden is er twee keer per dag een bus naar Ormea (Viani); opgelet: de bus rijdt niet op zon- en feestdagen. Vervolgens met trein, via Ceva, naar Turijn. In 2012 is het traject tussen Ormea en Ceva vervangen door een busdienst.
 • Onderweg kan je ook de trein nemen naar Turijn of Nice in Limone Piemonte, op enkele kilometers van Limonetto.

naar boven

Logies

naar boven

Kaarten en gidsen

Kaarten

 • Parco Naturale delle Alpi Marittime, Blu Edizioni, Cartoguida 1. Schaal 1:25.000 (de beste kaart voor het gebied)
 • Alpi Liguri, Blu Edizioni, Cartoguida 1. Schaal 1:25.000
 • Valle Gesso – Parco Naturale delle Alpi Marittime, Fraternali nr. 15. Schaal 1:25:000
 • Val Vermenagna – Valle Pesio – Alta Valle Ellero, Fraternali nr.16 . Schaal 1:25:000
 • Limone Piemonte – Valle delle Meraviglie – St. Dalmas de Tende, Carta dei sentieri en dei rifugi, IGC nr. 114,  1:25.000

Wandelgidsen

 • Werner Bätzing, (2018),Grande Traversata delle Alpi. Teil 1: Der Süden. Zürich: Rotpunktverlag, ISBN 978-3-85869-812-4
 • Gillian Price (2005), Through the Italian Alps. GTA: the Grande Traversata delle Alpi. Milnthorpe: Cicerone,  ISBN: 978 1 85284 417 2
 • Iris Kürschner, Dieter Haas (2019), GTA Grande Traversata delle Alpi. Durch das Piemont bis ans Mittelmeer. München: Bergverlag Rother, ISBN 978-3-7633-4402-4
 • Sabine Bade – Wolfram Mikuteit (2017), Piemont. Wanderführer mit 38 Touren, Erlangen: Michael Müller Verlag, ISBN 978-3-95654-508-5
 • Iris Kürschner (2015), Piemont Süd. Vom Monviso bis zu den Ligurischen Alpen. 50 Touren, München: Bergverlag Rother, ISBN 978-3-7633-4359-1

naar boven

Meer lezen

Tijdschriftartikel

Websites

naar boven

Foto’s (slideshow)

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

naar boven

Advertenties