Van Monte Rosa naar Aostavallei

Alagna Valsesia – Quincinetto (trektocht 2)

Een tocht van uitersten. De eerste dagen wandel je door een hoogalpien landschap, met de eeuwige sneeuw van de Monte Rosa op de achtergrond. En een week later eindig je tussen de oleanders en de wijngaarden, op minder dan 300 meter hoogte.

Etappes

 1. Alagna – Rifugio Pastore (1.15 uur, ↑370)
 2. Rifugio Pastore – Alagna – Sant’Antonio di Val Vogna (7 uur, ↑1000 ↓1300)
 3. Sant’Antonio di Val Vogna – Rifugio Rivetti (7 uur, ↑1250 ↓450)
 4. Rifugio Rivetti – San Giovanni d’Andorno (5.30 uur, ↑600 ↓1800)
 5. San Giovanni d’Andorno – Oropa (3.20 uur, ↑650 ↓500)
 6. Oropa – Rifugio Coda (5 uur, ↑1250 ↓250)
 7. Rifugio Coda – Maletto (3.30 uur, ↑250 ↓1100)
 8. Maletto – Quincinetto (3 uur, ↓1040)

Route gelopen in 2005. Alle etappes zijn bewegwijzerd als GTA, behalve de eerste.

Alternatieven:

 • Etappe 4 kan je met een uur inkorten: in Piedicavallo niet de GTA volgen naar de Selle di Rosazza, maar de dalweg naar Rosazza nemen.
 • Etappe 5: de gids van Rother stelt een andere, iets langere route voor, via de Colle Cucco.
 • Etappe 6 kan je anderhalf uur inkorten door in Oropa de kabelbaan te nemen naar de 700 meter hoger gelegen Rifugio Savoia.
 • Etappe 7: de posto tappa in Maletto is gesloten, etappeplaats is verlegd naar Trovinasse, een gehucht in de buurt.

naar boven

Korte beschrijving

Af en toe loont het de moeite om even van de GTA af te wijken. Het ruige, wilde landschap aan de voet van de 4634 meter hoge Monte Rosa nodigt bijvoorbeeld uit tot zo’n omweg. De Rifugio Pastore, op een uurtje wandelen van Alagna, is daarvoor de ideale uitvalsbasis. Van de hut kan je in één dag, via de Vallone en Bocchetta delle Pisse, naar Alagna terugwandelen. Een heerlijke tocht, langs watervallen en meertjes, met op de achtergrond de eeuwige sneeuw van de tweede hoogste berg van de Alpen. Via de GTA kan je dezelfde dag nog in een uurtje of twee naar de volgende etappeplaats: Sant’Antonio di Val Vogna.

De tweede etappe, door het Vognadal, is een van de mooiste van de GTA. De traditionele Walserarchitectuur is nergens beter bewaard gebleven dan hier. Langs oude gehuchtjes met houten boerderijen en door een feeëriek larikswoud wandel je naar de Alpe Maccagno: een idyllische alm bij een bergmeertje, waar in de zomermaanden nog altijd Tomakaas gemaakt wordt. De nacht breng je door in de gezellige Rifugio Rivetti, een van de weinige hutten waar je meer mensen met loopschoenen dan met wandelschoenen ziet. Uit het dal zo snel mogelijk naar de duizend meter hoger gelegen hut rennen, is er de favoriete sport.

Daarna volgen enkele rustige, maar weinig spectaculaire etappes. De GTA blijft twee dagen onder de 1500 meter. Niet dat er niets te beleven valt onderweg: het verweerde gehuchtje Desate en het grote dorp Rosazza, met opvallende 19de-eeuwse villa’s en torengebouwtjes, leveren gegarandeerd mooie kiekjes op. Na een overnachting in het voormalige klooster van San Giovanni gaat het over oude pelgrimswegen naar het kloostercomplex van Oropa, een van de grootste bedevaartsoorden van de Alpen. Vanaf het klooster kijk je uit over de Povlakte.

Daarna wordt het terrein weer  ruwer. In de omgeving van de uitzichtrijke Rifugio Coda is het pad zelfs met kabels gezekerd.

Eens de rifugio voorbij gaat het alleen maar bergaf, tot in Quincinetto: een groot dorp in het drukke Aostadal, aan de oevers van de Dora Baltea. Wijngaarden bedekken de bergflanken. In de dorpstuintjes groeien aubergines, oleanders en vijgenbomen. De sfeer is er niet alpien, maar mediterraans. Niet verwonderlijk: Quincinettop ligt op amper 295 meter boven de zeespiegel en is het laagste punt van de hele GTA.

naar boven

Tips

 • Als je meer wilt weten over de cultuur en de bouwstijl van de Walser, is het museum in Pedemonte (etappe 1) een must. Het is ondergebracht in een authentiek houten Walserhuis uit 1628.
 • Ook Rosazza heeft zijn museum: het vertelt de geschiedenis van dit merkwaardige dorp, waarvan de mannen vroeger tijdens de winter overal in Europa als steenhouwer en metselaar aan de slag gingen.
 • Oropa loop je niet zomaar voorbij. Elk jaar komen honderdduizenden pelgrims er de Zwarte Madonna vereren en vinden er meer dan honderd processies plaats. Op het hoogste punt staat de barokke kerk, aan het andere uiteinde van het enorme complex zijn overdekte galerijen met cafés, restaurants en souvenirwinkeltjes. Om tien uur ’s avonds schalt de muziek er nog door de boxen, terwijl één etage hoger, op het kloosterplein, een ingetogen kaarsjesprocessie rondgaat. Apart sfeertje.

naar boven

Vervoer naar vertrek- en eindpunt

 • Je kan vanuit Milaan rechtstreeks naar Alagna met de bus (Baranzelli). Ofwel neem je in Milaan de trein naar Varallo, Vercelli of Novara, waar je overstapt op de bus (ATAP).
 • Quincinetto: rechtstreekse bus naar Turijn (SADEM, lijn 265). Ofwel met bus naar Ivrea en daar de trein nemen naar Turijn of Milaan.

naar boven

Logies

Afwisseling troef: enkele rifugio’s, een klassieke posto tappa, een agriturismo, en twee kloosters.

Websites:

naar boven

Kaarten en gidsen

Kaart

 • Ivrea, Biella, Bassa Valle d’Aosta, Carta dei sentieri e dei rifugi, IGC nr.9. Schaal 1:50.000
 • Monte Rosa, Alagna e Macugnaga, Carta dei sentieri e dei rifugi, IGC nr.10. Schaal 1:50.000
 • Monte Rosa, Alagna V., Macugnaga, Gressoney, Carta dei sentieri e dei rifugi, IGC nr. 109. 1:25.000

Wandelgidsen

 • Werner Bätzing (2018), Grande Traversata delle Alpi. Teil 1: Der Norden. Zürich: Rotpunktverlag, ISBN 978-3-85869-811-7
 • Gillian Price (2005), Through the Italian Alps. GTA: the Grande Traversata delle Alpi. Milnthorpe: Cicerone,  ISBN: 978 1 85284 417 2
 • Iris Kürschner, Dieter Haas (maart 2019), GTA Grande Traversata delle Alpi. Durch das Piemont bis ans Mittelmeer. München: Bergverlag Rother,  ISBN 978-3-7633-4402-4

 

naar boven

Meer lezen

Boek

Eberhard Neubronner (2008), Das schwarze Tal. Unterwegs in den Bergen des Piemont, National Geographic Taschenbuch, Piper Verlag, München, ISBN 9783492401784

Websites

naar boven

Foto’s

[

 

naar boven

Advertenties