Percorsi Occitani

14-daagse rondwandeling door Valle Maira langs de Percorsi Occitani

ChialvettaNatuurstenen dorpjes, weidse hoogvlakten, vergezichten alom: Valle Maira is een heerlijk wandeldal. Een 14-daagse wandelroute – de Percorsi Occitani – loopt langs beide zijden van het dal. De route is minder zwaar dan de GTA, de overnachtingsmogelijkheden liggen dicht bij elkaar en je kan er zelfs je bagage laten vervoeren. Ideaal dus voor een eerste kennismaking met de bergen van Piemonte.

Kaart_PO.jpg

Overzichtskaart, @ Percorsi Occitani, www.percorsioccitani.com

Korte beschrijving

Il buco nero, het zwarte gat, werd Valle Maira vroeger genoemd. Dertig jaar geleden woonde bijna niemand meer in de vallei. De ontvolking was nergens in de Alpen zo groot als hier. Maar in de jaren 90 sloegen enkele valleibewoners de handen in elkaar. Geïnspireerd door de Grande Traversata delle Alpi (GTA) creëerden ze een 14-daagse rondwandeling in het dal: de Percorsi Occitani (PO). Oude paden werden vrijgemaakt en in de dorpen werden posto tappa’s voor wandelaars ingericht. Het was een bescheiden poging om de streek nieuw leven in te blazen, maar het succes overtrof alle verwachtingen. Vooral Duitstalige wandelaars ontdekten vrij snel de vallei. Valle Maira groeide uit tot de populairste wandelvallei van Piemonte. Het gaf de vallei een nieuw elan.

De Mairarivier ontspringt in de buurt van het dorpje Saretto, in de Cottische Alpen, een stroomt van west naar oost. Bij het stadje Dronero mondt de vallei uit in de Povlakte. Dronero (622 m), is het vertrekpunt voor wie de hele route wil lopen. De eerste helft van de PO volgt de noordflank. Hoe meer je naar het westen gaat, hoe bergachtiger het landschap wordt en hoe groter de hoogteverschillen. De Pelvo d’Elva en de Monte Chersogno domineren er het landschap. Een hoogtepunt is het kerkje van Elva: het interieur is van boven tot onder beschilderd met 15de-eeuwse fresco’s door de Vlaming Hans Clemer.

Aan het daleind wordt het landschap ruig. De omgeving van Chiappera, met de Rocca Provenzale en de Cascate di Stroppia, een 500 m hoge waterval, is wondermooi. Ten zuiden van de rivier gaat het dan verder naar Chialvetta en de Passo della Gardetta, een ander hoogtepunt: je kijkt er uit over een immense hoogvlakte. Minder dan een eeuw geleden was dit nog zwaar bewaakt grensgebied. Mussolini liet aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog overal in de streek militaire wegen aanleggen en bouwde bunkers en kazernes. Zijn erfenis is nog zichtbaar aanwezig in het landschap.

Pian della Gardetta

Door een weids berglandschap gaat het dan verder naar de Col del Preit, waar je kan overnachten in de mooi gelegen Agriturismo La Meja. Daarna worden de etappes stilaan minder zwaar en volgen de dorpjes elkaar weer sneller op.

naar boven

Vervoer

Van Turijn of Nice met de trein naar Cuneo. Daar kan je een bus nemen naar Dronero (www.benese.it en http://www.buscompany.it). De bussen van Benese rijden verder tot Acceglio en stoppen in elk dorp in de dalweg. Je kan ook een taxi nemen in de vallei.

naar boven

Logies

Het aanbod is groot. In sommige dorpjes heb je zelfs meerdere mogelijkheden. De meeste plaatsen bieden naast slaapzalen ook kamers aan. Het comfort is meestal goed en het avondeten is overal uitgebreid en bijzonder lekker.

Een overzicht van de overnachtingsmogelijkheden in Valle Maira vind je op de websites invalmaira.it en ValleMaira.org

naar boven

Kaarten en gidsen

Kaarten

  • Valle Maira, Carta dei Sentieri, 1:25.000, Communità Valle Maira, L’Escursionista
  • Alta Val Maira, Fraternali nr. 11. Schaal 1:25:000
  • Bruno Rossano, Chaminar in Val Maira, Carta 1:20.000, Bruno Rosano, l’Artistica Editrice

Wandelgidsen

Antipasti_und_algte_wege_coverWandelgids over Percorsi Occitani:

Ursula Bauer, Jürg Frischknecht (2016), Antipasti und alte Wege. Valle Maira – Wandern im andern Piemont, Zürich: Rotpunktverlag, ISBN 978-3-85869-399-0: zeer volledige wandelgids, met veel achtergrondinfo over de streek

Gidsen met dagwandelingen in Valle Maira:

  • Sabine Bade – Wolfram Mikuteit (2017), Wanderführer mit 38 Touren, Michael Müller Verlag: beschrijft enkele dagwandelingen
  • Iris Kürschner (2015), Piemont Süd – Vom Monviso bis zu den Ligurischen Alpen, , Bergverlag Rother, 2010: beschrijft enkele dagwandelingen

naar boven

Meer lezen

Fotoboek

Jörg Waste & Giorgio Alifredi (2013), Rimango in Valle Maira – Ich bleibe im Valle Maira. Kaufbeuren: Assafar, ISBN 978-3-00-0411787-0 (fotoboek, lees recensie op GTA-blog)

Websites

Lees ook op deze website:

naar boven

Advertenties