Slapen en eten

Op het einde van elke GTA-etappe is er een plek waar je kan overnachten en eten. Een tent, slaapzak en slaapmatje meenemen hoeft dus niet. Maar in veel overnachtingsplaatsen verwacht men wel dat je een lakenzak bij hebt.

Waar overnachten?

    • posto tappa: eenvoudig onderkomen voor GTA-wandelaars; vaak een of meer kleine slaapzaaltjes: in een oud schooltje, op de zolder van een natuurparkhuis, in een bijgebouw van een pensionnetje. Opgelet: lakenzak vereist!
    • agriturismo: kamers bij particulieren
    • klooster: in de kloosters van Oropa en Sant’Anna di Vinadio, en in het voormalige klooster San Giovanni kan je overnachten.
    • rifugio: berghut, meestal uitgebaat door de Club Alpino Italiano; de meeste hutten langs de GTA zijn comfortabel, gezellig en kleinschalig. Het is er vaak erg rustig. Alleen op zaterdag en in de maand augustus zitten ze soms vol. Ook hier is een lakenzak vereist.
    • albergo: voor wie meer comfort wil, is een pension of hotel soms een alternatief voor de posto tappa

naar boven

Waar vind je contactgegevens van  overnachtingsplaatsen?

Een overzicht van alle overnachtingsmogelijkheden met contactgegevens vind je:

Op deze website vind je op de pagina’s van de rubriek GTA-trektochten een link naar de websites van overnachtingsplaatsen langs de route.

naar boven

GTA met tent

Kampeerterreinen vind je in:
Carcoforo (15), Alagna Valsesia (17a), Chiara – Traversella (23), Ceresole Reale (28), Salbertrand (V35), Usseaux (V36), Ghigo di Prali, gehucht Pomieri op enkele km van GTA (38), Pontechianale-Maddalena (44), Chiappera, Campo Base (45), Bagni di Vinadio (50), Sant’Anna di Vinadio (51), San Giacomo (55), Entracque (56), Upega (60), Rifugio Alta Via (64). De cijfers tussen haakjes verwijzen naar de etappe in de wandelgids van Rother.

Daarnaast ben je aangewezen op wildkamperen. Meestal is dat geen probleem. Alleen in sommige natuurparken is het verboden.

Lees meer over kamperen langs de GTA

naar boven

Maaltijden

Meestal biedt men je halfpension aan.

Het Italiaanse ontbijt stelt niet veel voor: caffé latte, brood en confituur.

Het avondmaal daarentegen is meestal zeer uitgebreid en vaak ook heel lekker. Piemonte is niet voor niets de bakermat van de slow-foodbeweging. Het bestaat minstens uit:

  • een primo piatto: pasta, risotto of minestrone (vaak is je maag daarmee al gevuld)
  • een secondo: het hoofdgerecht, meestal vlees of vis met groenten of aardappelen
  • een dessert: vaak heb je de keuze tussen iets zoets of kaas

Soms krijg je nog een paar extra’s:

  • een schotel antipasti vooraf
  • kaas, tussen hoofdgerecht en  dessert

En voor de liefhebbers: een gitzwarte espresso als afsluiter, al dan niet vergezeld van een grappa, genepy of ander digestiefje.

De prijs van dat alles? Reken op zo’n 40 euro voor halfpension in een doorsnee posto tappa of berghut.

naar boven

Proviand

In veel dorpjes is er een winkeltje waar je je kan bevoorraden. En in veel overnachtingplaatsen maakt men op vraag een lunchpakket voor je klaar.

naar boven